15 Maddede Hayat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hayat hakkında bilinmesi gerekenler belki de sonsuz. Ancak sizler için psikoloji ve kişisel gelişim bloglarından, ve de hayatı mutlu ve başarılı yaşayan kişiler’in bloglarından düzenlediğimiz bu 30 maddelik liste hem hayatınızı gözden geçirmenizi sağlayacak, hem de kendinize yeni hedefler belirlemenizi.
1. Bir gün öleceğinizi hatırlayın.
Amacımız daha listenin başından içinizi karartmak değil, ancak insan bir gün öleceği gerçeğini kendisine hatırlatabilirse, şu anda yaşadığı dakikalara daha değer vererek yaşıyor. Kendimize ölümü hatırlatmak sağlığımız için, sevdiğimiz insanlar için ve sahip olduklarımız için şükretmemizi sağlıyor. İnsanın kendine ölümü hatırlatmadığı bir hayat dünyevi hırslar, rutinler ve bir türlü tatmin etmeyen maddi mutluluklarla dolu oluyor.
2. Neredeyse her gün dışarı çıkın ve spor/egzersiz yapın.
Bazen İstanbul’un ortasında bile anlam veremediğimiz, yağmur, kar ve güneşte şortuyla koşan adam var ya, o kendisi için çok iyi bir şey yapıyor. Spor ve egzersiz, insanın metabolizmasını düzenliyor ve duygu regülasyonunu sağlıyor.
3. Ne hissettiğinizi ve düşündüğünüzü anlamak için, bir kağıda yazın.
Belki bazı hislerinizi ve düşüncelerinizi insanlarla paylaşmak ürkütücü geliyordur. O zaman elinize kağıdı ve kalemi alın ve yazmaya başlayın.
4. Birlikte hayatınızı geçirdiğiniz insanların ortalaması olacaksınız.
İnsanlar, çevresindekilerin bir yansımasıdırlar. Çevrenizi iyi seçin. Kendinizi ait olmadığınız bir yerde hissettiğinizde cesur olup o sosyal çevrenin dışına çıkın.
5. Çoğu insan kendisine ne istediğini hiç sormaz.
Siz ne istiyorsunuz? Aileniz, arkadaşlarınız, akrabalarınız, sosyal çevreniz değil. Sizin hayalinizde nasıl bir yaşam, nasıl bir kişilik var? Bunu kendinize sorduğunuz anda, istediklerinizi gerçekleştirmek için adım atmaya başlayacaksınız.
6. Hala çıkabiliyorken basamakları çıkın.
Belki bir gün bedeniniz bugünkü gibi hareket etmeye el vermeyecek. Öyleyse bugün hala merdivenleri çıkabiliyorken, çıkın.
7. Sizi az da olsa geren, zorlayan ortamlarda bulunun.
Kavga ve münakaşa yapılan yerlerden bahsetmiyoruz. Sınırlarınızı zorlayan ortamlarda bulunun, örneğin, bir topluluğun önünde konuşma yapmak gibi veya insiyatif almanız gereken bir ortamda bulunmak gibi.
8. Açık olun, konuşun.
İnsanın dillendirmediği, konuşması gereken kişiyle konuşmadığı herşey baş ağrılarının artması için bir sebeptir. Konuştukça çözülecek, çözüldükçe rahatlayacaksınız.
9. Burnu havada olmayın.
İnsanın ince zevklerinin olması çok güzel. Gurme yemekler, şarapta seçicilik, gitmeyi çok sevdiğiniz bir restaurant gibi… Ancak, bir kap sade çorbanın, bir ağaç gölgesinin ve sabah iştahla yediğiniz peynir ekmeğin değerini bilmedikten sonra bunların ne anlamı var?
10. Önceliklerinizin en belirgin göstergesi takviminizde neye ne kadar saat ayırdığınızdır.
“Önceliğim çocuklarım.” “Önceliğim eşim.” “Önceliğim işim.” diyebilirsiniz. Ancak hiçbir şey önceliklerinizi ajandanızda neye ne kadar saat ayırdığınız kadar iyi göstermez.
11. Çoğu insan ortalamaya uymaya çalışır.
Çünkü ortalama güvenlidir. Ortlamanın üstüne çıkmak için çoğu zaman başkalarının burun kıvıracağı, küçümseyeceği veya rağbet etmeyeceği işler yapmalı ve yılmamalısınız.
12. Gerçekten harika bir şey yapabilmek zor ve çok çalışmanız gerekir.
Eğer gerçekten güzel olacağına inandığınız bir hayaliniz varsa, çok çalışmayı, başkalarının düşünmeyi akıl edemediği şeyleri düşünmeyi ve cesur olmayı göze almalısınız.
13. Ümidinizi kırmayın.
Çok çalışmak, başarısız olmak, negatif tepkiler almak ümidinizi kırmasın. Eğer bunlar başınıza geliyorsa, çok farklı bir şeyler deniyorsunuz demektir.
14. Algı gerçektir.
Ve ötesi yoktur. Sizin algıladıklarınızla başkalarının algıladıkları çatışıyorsa, çözüm karşı karşıya gelmek değil, durup düşünmektir.
15. Zamanın değerini bilin.
Ne kadar iyi ve verimli bir hayat yaşarsanız yaşayın, zaman asla yetmeyecektir. Para tekrar kazanılır, evler tekrar yapılır, yeni bir kıyafet istediğiniz zaman alınır. Ancak zamanı asla geri alamazsınız.
0 yorum:
Yorum Gönder