Ülkemizde ve Avrupada bolca yetiştirilen yerelması,vitamin ve minarel değeri açısından zengin bir sebze bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Yer elması parlak sarı renkte çiçekler açan ve toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türüdür. Besleyici bir sebze olan yer elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Latince Adı: Helianthus Tuberosus.Vatani Kuzey Amerika’dır.
Dayanıklı patatese benzeyen bej, pembe-turuncu ya da açık kahverengi yumru kökleri olan bir bitkidir. Bol güneşli yerlerde, suyu iyi akıntılı (süzek) her türlü toprakta yetişen yerelmasının tarımı, daha çok fakir topraklarda yapılmaktadır. Ürün alındıktan sonra toprakta kalan minik yumruları ertesi yıl yeniden çimlendiğinden, aynı yerde başka tür bitkilerin yetişmesi güçleşir. Ancak, yerelması bitkisi aynı toprakta üst üste, yıllarca yetiştirilmeye dayanabildiğinden bu şekilde toprağı sarma durumu tarla sahibi için sakınca oluşturmaz. Bakıma da hiç gereksinim duymayan ve yetiştirilmesi çok kolay olan bitki, tohumlarıyla ya da yumru köklerinin bölünmesiyle üretilir.
Yerelmasının yumru köklerinin tadı turp ve enginara benzer. Bu tadı veren, yüksek oranda içerdiği inülin adlı maddedir. Nişasta bulundurmayan ve kalorisi sıfıra yakın olan tatlı yerelması kökleri çok iyi bir besin olduğu gibi, şeker hastalarına da tavsiye edilir.. bitkinin yumrucköklerinin mayalanmasıyla etanol (yani etil alkol ya da kısaca alkol) elde edilir. Yetiştirilmesi kolay olan, en fakir toprakta bile yılın dokuz ayında (sonbahar, kış ve ilkbaharda) ürün veren bitkinin alkol içermesi, ilerde enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini akla getirmektedir.
Yer Elmasının Faydaları
* Cildi güzelleştirerek daha parlak ve güzel görünmesini sağlamaktadır.
* Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
* Cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
* İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeni ile şeker hastalarına fayda göstermektedir.
* Hemoroitlere iyi gelmektedir.
* Besleyicidir ve vücut direncini arttırmaktadır.
* Müsil etkisi yaparak kabızlığı çözer ve idrar söktürmektedir.
* Yapısında bulundurduğu besin değerleri ile kansızlığa iyi gelmektedir.
* Böbrek, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
* Göğsü yumuşatmakta ve öksürüğü de kesmektedir.
* Mafsal ağrıları, romatizma ağrılarını ve kronikleşen ağrılara iyi gelmektedir.
* Emziren annelerde sütünün arttırılmasında kullanılmakta ve iyi gelmektedir.
* Kilo vermek içi diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir.
* Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulması halinde şişliklere de iyi gelmektedir.
* Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
* Cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
* İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeni ile şeker hastalarına fayda göstermektedir.
* Hemoroitlere iyi gelmektedir.
* Besleyicidir ve vücut direncini arttırmaktadır.
* Müsil etkisi yaparak kabızlığı çözer ve idrar söktürmektedir.
* Yapısında bulundurduğu besin değerleri ile kansızlığa iyi gelmektedir.
* Böbrek, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
* Göğsü yumuşatmakta ve öksürüğü de kesmektedir.
* Mafsal ağrıları, romatizma ağrılarını ve kronikleşen ağrılara iyi gelmektedir.
* Emziren annelerde sütünün arttırılmasında kullanılmakta ve iyi gelmektedir.
* Kilo vermek içi diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir.
* Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulması halinde şişliklere de iyi gelmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder